Oerol 2016 …. ‘bijzonder’ - Bert Wassink

Dit item is verlopen op 20-08-2016.

Op deze regenachtige maandagochtend (20/6) groeit het besef, dat we tijdens Oerol prachtig weer hadden. En al doet de gemiddelde Oerol-bezoeker zich weersbestendig voor, het welslagen van zo’n buitenevenement is voor een belangrijk deel afhankelijk van de weersomstandigheden. Spannend is dat elk jaar weer. De weersverwachting was deze keer steeds slechter dan de werkelijkheid. Dat kan in 2016 best een paar mensen ervan weerhouden hebben naar ons eiland te komen. Maar Oerol staat als een huis en heeft dat de afgelopen tien dagen ook weer helemaal bewezen.

Er was van werkelijk van alles te zien en te beleven. Natuurlijk heb ook ik voorstellingen bezocht. De ene indrukwekkender dan de andere. Na afloop hoor je bezoekers vaak zeggen dat het … ‘bijzonder’ was. Soms zal op die manier vermeden worden afkeurend over een voorstelling te praten, maar vanwege de locaties verspreid over het eiland zijn alle voorstellingen eigenlijk op voorhand al ‘bijzonder’ te noemen. Veel voorstellingen heb ik ook niet gezien …. omdat ze uitverkocht waren. Zo stond ik zaterdagochtend al voor 10.00 uur in de rij bij het Dorpshuis in de Torenstraat …. om volgnummer 88 te krijgen en uiteindelijk geen kaartjes te kunnen scoren.

Wat een geweldig publiek komt er elk jaar op dit festival af. Al die bezoekers hebben maar één doel en dat is er met elkaar een mooi feestje van maken. Geen relletjes, geen vernielingen, geen troep in de openbare ruimte, maar gewoon aardig tegen elkaar doen. Dat kan blijkbaar nog steeds. Tot op het overdrevene af …. “Nee, U was eerst … Nee, gaat U toch maar, want ik heb alle tijd”. Als eilanders hebben we gewoon mazzel dat juist deze mensen elk jaar naar Terschelling komen. Mensen die het voor elkaar hebben als ze op het strand gelukzalig kunnen ‘dansen bij eb’ (net als ondergetekende).

Druk was het op het eiland. Drukker als vorig jaar, net zo druk of minder druk: een veelbesproken onderwerp. Oerol laat weten 135.000 betalende bezoekers te hebben geregistreerd. Dat moeten we maar gaan vergelijken met het aantal bezoekers van clubs in het betaalde voetbal. Want op theatergebied lijkt Oerol wat bezoekersaantallen betreft zonder concurrentie. Doeksen zal binnenkort vast komen met informatie over het daadwerkelijke aantal ‘overzettingen’. Maar volgens mij is het alleen tijdens Oerol mogelijk om volwassen mannen en vrouwen op kinderfietsjes voorbij te zien komen.

Economisch is Oerol voor Terschelling van grote betekenis. In die zin was 2016 weer een goed Oerol-jaar. Toch zal de ene ondernemer meer tevreden zijn dan de ander over het verloop van het festival. Misschien kunnen/moeten in 2017 een aantal andere accenten worden gelegd. Door heel veel mensen is de afgelopen anderhalve week in ieder geval keihard gewerkt om al onze gasten goed te kunnen bedienen. En dat is volgens mij allemaal prima gelukt.

Natuurlijk zijn er ook inwoners die vooral wijzen op de ‘overlast’ die gepaard gaat met het festival. Dat heeft dan vooral met het geluid van muziekvoorstellingen te maken. De Oerol-organisatie en de gemeente proberen ook daar zo goed mogelijk op in te spelen. Maar: het organiseren van zo’n groot festival gaat niet zonder enige overlast. Het idee dat “Oerol alles maar mag” kan ik naar het rijk der fabelen verwijzen. Wie daar meer van wil weten, verwijs ik naar het uitgebreid, langdurige, jaarlijkse vergunningverleningstraject. In de vergunning die voor 2016 aan Oerol is verleend, zijn maar liefst 91 voorwaarden en voorschriften opgenomen…..

Oerol kan alleen maar een succes zijn door de inzet van heel veel mensen. In de eerste plaats moet ik dan denken aan de Oerol-organisatie en vooral aan al die vrijwilligers uit het hele land die hier een week naartoe komen als EHBO-er, om glazen op te halen, vuil op te ruimen, bier te tappen, fietsenstallingen te bewaken en verkeer te regelen. Dat mag ik toch echt wel …. ‘bijzonder’ noemen. Ook medewerkers van Doeksen, fietsverhuurbedrijven, appartementenverhuur, campings, horeca en middenstand hebben topprestaties geleverd. En wat te denken van veiligheids- en hulpdiensten en huisartsen: het is allemaal voortreffelijk verlopen. Hulde voor jullie allemaal!

Plotseling is het vandaag dan wel weer heel rustig: tijd om aan het werk te gaan.

Reacties (0)